Informatie t.b.v. de Cavamalt 

  

·    Hoogte: 22-30 cm.

·    Gewicht: 4-11 kg.

·    Levensduur: 12-14 jaar. 

·    Groep:  gezelschapshonden. 

·    Geschikt voor : zowel aspirant als gevorderde liefhebbers.

·    Temperament: hartelijk, speels, intelligent, goedmoedig, aanhankelijk. 

·    Vergelijkbare rassen: Cavalier King Charles Spaniel, Maltezer.

 

Cavamalt

 

De Cavamalt behoort tot een onderhouds-vriendelijk designras dat in Europa nog maar weinig voor komt. De Cavamalt is welliswaar qua formaat niet al te groot, zijn persoonlijkheid is dat echter wel.

Dit vrij recente hondenras is ontwikkeld door de Cavalier King Charles Spaniel met de Maltezer te kruisen . Deze hybride staat bekend als Cav-A-Malt en wordt ook wel Maltalier genoemd. Naast hun schattige uiterlijk en redelijk kleine formaat, zijn deze honden populair vanwege hun gemakkelijke, vriendelijke houding. De Cavamalt heeft niet al te veel beweging nodig en voelt zich ook  goed thuis in een gezellig appartement.

Lief en aanhankelijk, deze hybride hond is een geboren charmeur, het is dus geen wonder dat de populariteit snel groeit. Vanwege de unieke combinatie van eigenschappen die dit ras heeft gekregen van zijn raszuivere ouders, is de Cavamalt een perfect huisdier voor vrijwel iedere hondenliefhebber ! 

 

Oorsprong

Bij designerhonden (zoals de Cavamalt) is er sprake van het kruisen van 2 oorspronkelijke ras-ouders (het Maltezer Leeuwtje & de Cavalier King Charles Spaniel). 

Gelukkig hebben deze  rassen een lange geschiedenis als dierbare huisdieren, wat veel zegt over hun nakweek van designhonden. 

Beide rassen waren vaak de keuze van aristocraten en v.i.p.’s en staan ​​al tientallen jaren op de lijst van populairste huisdieren. 

 

Eten / dieet

Alle honden hebben een goed uitgebalanceerd dieet van hoge kwaliteit nodig om goed te kunnen gedijen en gezond te zijn. Maar wat maakt een goed uitgebalanceerd dieet voor de Cavamalt? Zeker niet hetzelfde type brokjes dat je bijvoorbeeld aan een Duitse dog zou geven. Als nageslacht van twee gezelschaps-rassen, heeft deze hond premium droog voer nodig dat speciaal is samengesteld voor kleinere honden. Bovendien moeten de brokjes geschikt zijn voor de leeftijd van uw huisdier ( puppy, volwassene of senior ) .

Door zijn formaat is de Cavamalt gevoelig voor obesitas. De meeste van deze honden met een gemengd ras hebben een gezonde eetlust, maar als je ze overvoerd met snoepjes, kunnen ze heel snel aankomen. Om aan de veilige kant te blijven, volgt u de aanbevolen dosering welke op de brokzak staat vermeld en geeft u niet al te veel snoepjes. Weersta die smekende puppyogen! 

 

Training

Een van de redenen waarom de Cavamalt beschouwd wordt als onderhoudsarm en als ras dat  zowel geschikt is voor aspirant- als wat meer ervaren honden-eigenaren, is het gemak van trainbaarheid. 

Deze slimme hondjes, die goed leerbaar zijn en je willen behagen, zullen indruk op je maken met hun slimme geest. Of je nu een Cavamalt-pup of een senior traint, je mag van hen verwachten dat ze snel leren. 

De Cavamalt is een appartementvriendelijke, onderhoudsarme hond die niet al te veel lichaamsbeweging nodig heeft om in een redelijk goede conditie te blijven. 

Naast het feit dat beweging/spel goed is voor lichaam & geest van zowel hond áls baasje, zorgt dit er ook voor dat de hond geestelijk actief blijft. De Cavamalt is een slimme hond die moet worden gestimuleerd met afleiding en aandacht. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat ze hun energie kwijt kunnen raken en dat ze zichzelf weten te vermaken, Je zou niet willen dat je nieuwe puppy op je schoenen begint te kauwen uit verveling.


Uiterlijk

Bij designer hondenrassen is slechts één ding zeker - en dat is dat niets zeker is. 

De kleur van de vacht of vorm van het gezicht kan enigszins variëren en tevens is 

er een redelijke marge in lichaamsgewicht. 


Temperament

Als je eenmaal een oogje op een prachtige Cavamalt hebt gelegd, wordt je misschien voor de gek gehouden door te denken dat hun schattige uiterlijk de beste kwaliteit is. 

Zeker, die zijden vacht en grote aandacht-vragende blik in de ogen, dragen weliswaar bij aan hun populariteit, maar het is hun lieve persoonlijkheid die deze designerhonden écht speciaal maakt. 

Door het gedragstype van de ouders is deze Maltezer  en Cavalier King Charles-mix een ideale metgezel. Toegewijd, aanhankelijk en zachtaardig, deze hond zal je volledig ontwapenen met liefde. 

Al is de Cavamalt wat kleiner qua formaat, ze hebben wél een grote persoonlijkheid! 

Hun speelse kant is ook schattig en je zult het vast wel leuk vinden om hun dolle capriolen en clownesk gedrag te zien. 

 

Natuurlijk zijn het niet altijd de beste eigenschappen die een designerhond van zijn ouders kan erven. De Cavamalt kan een beetje verlegen en wantrouwend zijn tegenover vreemden zoals de Cavalier of een beetje geïrriteerd zijn als de Maltezer. 

Echter, met training en een goede socialisatie, zullen alle puppy's opgroeien tot aangename -  en goed aangepaste honden.

Vanwege de unieke combinatie van hun zoete aard en lage trainingsbehoeften, is de Cavamalt óók een ideale keuze voor mensen met wat minder (honden) ervaring.

 

Gemeenschappelijke gezondheidsproblemen

Voor de Cavamalt lijkt de mix van de genen van de ouders een geweldige match te zijn. Deze designerhonden zijn over het algemeen gezond en hebben vrijwel geen last van aangeboren gezondheidsproblemen. Potentiële risico's zijn glaucoom en heupdysplasie, maar beide zijn vrij zeldzaam. Dit betekent natuurlijk niet dat u de gezondheid van uw huisdier moet verwaarlozen en moet vergeten dat u verantwoordelijk bent voor preventieve zorg van uw huisdier.

Cavamalt honden kunnen vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen en maken kans op vroegtijdig tandverlies (net als alle kleinere honden). Zorg er dus voor dat mondhygiëne op de hoogste standaard blijft (kauwstaafjes worden dan ook door deze honden zéér gewaardeerd!).


 Levensverwachting 

Wanneer je kijkt naar de levensverwachting van de Cavamalt, kan er veel over hen worden geleerd door hun ouders te analyseren. Zowel de  Maltezer áls Cavalier hebben een levensverwachting van 12 tot 14 jaar. Het is daardoor redelijk om aan te nemen dat hetzelfde geldt voor hun nakomelingen. 

 

Erkende clubs

Als hond van het “design-type”, behoort de Cavamalt tot één van de hondenrassen welke niet officieel worden erkend door de Raad van Beheer. 

Er zijn echter wel hondenorganisaties welke de Cavamalt registreren en erkennen. Met name in Amerika als in Australië zijn er organisaties welke wél deze hybride-honden zijnde een nieuwe ras-standaard toestaan.

Degenen die de Cavamalt op hun lijst van erkende rassen hebben, zijn : 

American Canine Hybrid Club, Designer Dogs Kennel Club, International Designer Canine Registry en de Dog Registry of America. 

 

Vacht

De vacht van de Cavamalt voelt zijdezacht aan. De combinatie van de Cavalier en de Maltezer resulteerde in een hond met een half-lang golvend haar-type, van zeer fijne kwaliteit welke een fluweelachtig gevoel geeft. 

De puppy's komen in verschillende kleurslagen voor. De pups kunnen wit van kleur zijn zoals het bij de Maltezer gebruikelijk is. De invloed van het kleurenpalet van de Cavalier kan echter zorgen voor een combinatie van de kleuren wit, zwart, rood en bruin.

Als het op verzorgen aankomt, is de Cavamalt niet veeleisend. Een wekelijkse borstel-beurt is al voldoende.  Als je de hond gaat wassen, gebruik dan shampoos die bedoeld zijn voor de hond om gevoelige huid-irritatie of allergische reacties te voorkomen. 

 

Puppy’s 

Schattig, pluizig en vol liefde, Cavamalt-puppy's stelen je hart in een oogwenk. Laat je niet betoveren en alles over training en socialisatie vergeten!  De puppy-tijd is het ideale moment om grenzen te stellen en een goede basis te leggen die ervoor zorgt dat je hond uitgroeit tot een zeer aangenaam en prettig huisdier.